Monday, May 17, 2010

En ny og sproed uge er begyndt...

Mandag morgen stod paa den efterhaanden traditionelle morgensamling paa tagterassen, hvor man typisk allerede kl. 9.00. kan maerke solens straaler braende igennem det tynde lag af skyer, imens man fjernt kan hoere de muntre toner fra naboens evige skoensang (eller noget der minder om det?!). Dagen idag boed paa forberedelse til dagens udflugt, undervisning om partnerskab, ”ud-at-se” med Kachahari Theatre-gruppen og sidst – men ikke mindst – et arrangement i Nepali Akademy Hall, arrangeret af Federation of sexual and gender minorites og Blue Diamond, en nepalesisk organisation, der kaemper for de homoseksuelles rettigheder i Nepal (som faktisk er lempet i forhold til eksempelvis Indien).

Teatergruppen fra Kachahari Theatre er en gruppe, frivillige unge fra Kathmandu, der tager rundt og opfoerer forumteater i forskellige landsbyer og institutioner. Forumteater er som metode oprindeligt udviklet i Brasilien. Typisk omhandler forestillingerne nogle lokale konflikter og/eller problemstillinger hvor tilskuerne (typisk de lokale) faar mulighed for at give et bud paa en loesning. Der er derfor tale om en interaktionistisk form for teater, idet tilskuerne som naevnt, tager aktiv del i stykket, hvorefter deres loesningforslag bliver flettet ind i teaterstykket. En klar fordel ved at anvende denne metode er mulighederne for at give de lokale ejerskab og indflydelse i forestillingen, som i sidste ende (forhaabenligt) kan medfoere social forandring i de smaa lokalsamfund.

”Ud-at-se” med Kachahari Theatre idag foregik paa en privatskole, hvor teatrets skuespillere opfoerte en forestilling for boernene paa skolen fra 3. klasse samt nogle aeldre boern. Boernenes nysgerrighed over vores tilstedevaerelse blev hurtigt flyttet til midten af dem nydannede cirkel, hvor skuespillerne kickstartede forestillingen med pupulaere nepalesiske sanglege, som alle boernene kendte. Idag var temaet dilemmaet om at anvende boern fra landsbyerne som hushjaelp i storbyerne, der kan betyde, at disse boern ikke kan gaa i skole. En interessant og relevant problemstilling, som baade var aktuelt for de nepalesiske boern saavel som de voksne.

Efter en frokost ”on the go” gik turen videre til eftermiddagens arrangement, hvor emnet var homoseksuelle og transseksuelles rettigheder i Nepal. Organisationen ”Blue Diamond”, som ogsaa har arrangeret en ”Beauty and brain”-konkurrence gav igennem en ny dokumentarfilm et billede af de homo- og transseksuelles rettigheder og muligheder i det nepalesiske samfund. Filmen fulgte de implicerede fra flere geografiske steder rundt om i Nepal, hvor de hver isaer fortalte hvordan de var blevet modtaget – og efterfoelgende – behandlet med den identitet, der typisk foelger med en identitet som homo- eller transseksuel i et land som Nepal.

Igen – igen - en indholdsrig og spaendende dag, som nu kraever en god nats soevn. Godnat.

// Line

No comments:

Post a Comment