Thursday, February 24, 2011

Besoeg paa murstensfabrik

Namaste :)
Idag startede vi med at faa et oplaeg omkring labour-rights og trade unions i Nepal af Bo, som arbejder med emnet og derfor havde en stor viden at dele ud af. Oplaegget var interessant og vi blev klogere paa de tre forskellige trade-unions i Nepal og deres historiske baggrund.
Senere besoegte vi en brick-factory udenfor Kathmandu hvor vi til at starte med moedte koordinatoren for Care and development-organisationen og hun fortalte os lidt om deres forskellige programmer, tiltag og udvikling. Blandt andet soerger de for at nogle af de boern som arbejder paa murstensfabrikken kan faa undervisning paa et tilknyttet skolecenter hvilket giver dem mulighed for at fortsaette paa en normal uddannelse bagefter. Sikke et stykke vigtigt arbejde.
Det var baade spaendende og skraemmende at besoege fabrikken i og med at vi nok allesammen havde en forestilling om 'hvad en fabrik er'. Det viste sig dog ikke at leve op til vores forestilling om store maskiner og fabriksbygninger, men i stedet bestod fabrikken af udendoers marker som hvert halve aar bliver omlagt til rismarker. Arbejderne boede i meget smaa simple hytter lavet af - sjovt nok - mursten, og fire sov i hver - sikke et kulturchok. I hvert fald for mig.

Mens vi var der fik arbejderne et kursus i seksualundervisning som led i forebyggelse mod f.eks. HIV/Aids, hvilket ogsaa var noget Care and Development organisation havde fingrene med i.
Dagens udflugt sluttede af med et besoeg paa den foeromtalte skole og vi havde en dejlig tid med boernene som baade var generte, nysgerrige og enormt bedaerende.

Jeg synes turen gav et godt indblik i hvorledes mange mennesker hver dag slider og slaeber for at sikre sig mad paa bordet og hvilke forhold de lever under. Et er at hoere og laese om det, noget andet er bestemt at se det med egne oejne. Stor respekt til Care and development organisation, det er hvad man kalder social change!

- Mathias Guldberg

No comments:

Post a Comment