Monday, September 6, 2010

Faellesskab ud over alle graenser

En masse glade og smilende mennesker fra forskellige kultur dansende til musik fra bl.a. Danmark og Nepal blev afslutningen paa Global platform Opening. Humoeret var hoejt blandt global change grossisterne efter, at de med succes havde udfoert deres workshops under emnet sult, som de havde arbejdet med og forberedt i tre uger, hvor den sidste dag i hvert fald var intens og foregik under dyb koncentration og engagement, til dette store aabenhus arrangement. En utrolig energi udsprang fra denne afslutning paa deres haard arbejde og endte i en meget energisk dans med oploeftede arme i en stor rundkreds, hvor alle i midten af denne cirkel kunne bidrage med dansetricks som vuggende hofter, breakdanse, funk eller hvad man havde lyst til. Temperaturen i klasselokalet steg adskellige grader som foelge af de forholdvis mange mennesker i et lille lokale, der dansede med stor engagement og energi, inden de mange forskellige danse blev til en stor faelleslimbo. Luft. Dette kom der heldigvis fra en lille blaeser i det ene hjoerne, ellers var der nok blevet ekstra "hot". Den fantastiske, impossive fest som formentlig kunne have fortsat til langt ud paa natten, maatte dog afbrudes af hensyn til naboerne og til det faktum, at naboerne faktisk ejer bygningerne, der udgoer Global Platform.

Dagen startede ellers stille og roligt med undervisning ved den lokale laerer Poshan, der fortalte os nogle facts om Nepal, som blev efterfulgt af nogle kulturelle guidelines primaert for vores faerden i Nepal, men ogsaa lidt i forhold til Indien, der minder lidt om Nepal, og Vietnam. Det var en fantastisk mulighed for at stille alle de spoergsmaal, man maatte have i forhold til at undgaa de store kultursammenstoed, og han gjorde os opmaerksomme paa nogle ting, der adskiller sig radikalt fra vores danske kultur. For eksempel vil nepaleser formentlig ikke sige "tak", hvis vi medbringer en vaertsgave til den vaertsfamilie, som vi eventuelt skulle bo hos. Beggrundelsen for den manglende tak, som ville virke yderst fornaermende i det danske samfund, er, at nepaleserne ikke udviser foelelser i offentlighed, isaer ikke i de smaa landsby samfund. Pludselig afbrydes undervisningen af Sofie, der staar for dagens energizer, idet luften i klasselokalet er blevet lidt for lumret og trykkende, og behovet for ny energi opstod derfor.

Den nyvundne energi fra energizeren og noget godt middagsmad var noedvendig, idet vi som globale volontoerer skulle hjaelpe med at klargoere platformen til det store ryk-ind klokken fire om eftermiddagen. Det dansk designede store hus i Nepal, der udgoer platformen, blev derfor rengjort fra top til taa af de fleste, mens vi lidt heldigere kunne vaere lidt mere kreative med at overfoere en lille skitse af en tegning til flere store stykker karton. Paa gulvet hvor vi arbejde, floed det med tusser, farveblyanter, papir og andet godt, der kunne bruges i vores kreative udfoldelser, mens vi kvalerede rundt med bare taer, som optog en dejlig sort farve fra gulvet, eller maaske var de bare sorte i forvejen :) Yderligere skulle vi medvirke i en flat mop, hvilket ogsaa ydet til noget faelles. Vi skulle baere de fineste roede tee-shirts med activista - det eneste som maaske var lidt problematisk var, at disse tee-shirt helst ikke skulle ses indtil et vist tidspunkt. Diverse toejer - nogle mere tykke end andres - maatte derfor tages i brug, selvom temperaturen hverken indenfor eller udenfor indboed til mere end tee-shirts. Det var derfor en befrielse af kunne smide toejen, da noget hoejt musik overdroevede de klappende haender efter den anden tale, og vi alle kunne broele foelgende ord til en melodi af Micheal Jackson:
We are the world
We are the leaders
We are the leaders of today and not tomorrow !
Med de afsluttende activista slagord:
Activista
Up with justice
Down with hunger
Activista
Det var utrolig inspirende at se, hvor meget disse global change grossister braendte for deres sag, hvilket bl.a. viste sig i deres tale, hvor man naermest kunne maerke haarene rejse sig paa armene, da de udtrykte deres frustration over, der stadig findes sult, hvilket er tilfaeldet for 1 billion mennesker, selvom man faktisk er i stand til at broedfoede hele verdens befolkning, hvis ressourcerne blev fordelt mere ligeligt. Deres workshops bar ogsaa tydeligt praeg af dette store engagement i denne sag, idet de var meget levende og loebende inddrog deltagerne. Et tandloest smil moedte os globale volontoerer, da vi efter faellesdansen afsluttede vores anden dag i Nepal ved et besoeg paa en lokal bar taet paa platformen. Selvom de fleste af os var traette efter en lang dag med megen aktivitet, var der dog stadig lidt energi til aftenshygge og isaer med en ventende fridag naeste dag. Vores nepaletiske vaerte gjorde deres yderste for at tilfredsstille vores behov, idet de bl.a. flyttede rundt med border og baenke for, at vi kunne sidde samlet. Den lokale oel Everst blev nysgerrigt smagt af de flest, og hertil fik vi serveret diverse delikate snacks. Stemningen var hoej og vores nepaletiske vaerter var glade for at have os og grinede lystigt, naar kapslerne blev vippet af de store oeloflasker, saa de floej om oerne paa os, og hvis ramte vores mandelige vaert, som dog tog det hele med et smil :)

Som nyankomne volontoerer til et fremmedt land, er det utrolig at opleve hvilken faellesskabsfoelelse, der allerede eksisterer. Det er gaeldende bade for samvaeret mellem volontoererne, men ogsaa i forhold til samvaeret med global change grossisterne. Vi volontoerer har kun lidt kort kendskab til hinanden gennem vores grundkursus i Koebenhavn og global change grossisterne har vi kun kendt i faa dage. Det er altsaa nogle forholdsvis nye faellesskaber, der moedes, men alligevel er kemien allerede utrolig god. Det bliver spaendende at se hvad det kan udvikle sig til paa en maaned.

No comments:

Post a Comment