Tuesday, August 10, 2010

Saa fik vi os lige en oejenaabner

Dagen idag har staaet paa snak om social structure I Nepal. Om boerneaegteskaber som stadig finder sted, hvordan drengeboern er langt mere oensket end babygirls, og om hvordan livet som kvinde til tider kan vaere.
Hvis man er gift og bliver gravid og foerste foedte er en pige, saa okay. Vi havde godt nok hellere set en dreng, men saa lad gaa for denne gang. Ved naeste graviditet bliver du fulgt til undersoegelse for at faa vished om, om det kommende barn er en dreng eller en pige. Er det en pige bliver du tvunget til abort, da familien ikke faar ligesaa meget ud af en pige da hun jo alligevel skal giftes og derfor kommer ind I en anden familie.

Vi har hoert en meget personlig fortaelling fra vores local teacher, om hvordan hun har kaempet sig ud af et aegteskab og hvordan hun endelig opnaaede skilsmisse. Skilsmisse er langt fra saa almindeligt her som I Danmark. Det satte virkelig nogle tanker igang hos os allesammen, og er noget der har gjort stort indtryk.
Man kan sige at dagen idag har staaet I de personlige fortaellingers tegn.
Kadji, vores camp mangager, har fortalt om livet paa boernehjem, og om at blive afleveret der, som foelge af fattigdom I familien og manglen paa mad. Der er mange aarsager til at boern havner paa boernehjem, men nogle af de primaere er gadeboern som er blevet gadeboern pga. Misforhold til stedmoedre, boern med kun en foraeldre og fattigdom. Alt dette tegnede en flot roed traad til det sidste punkt paa dagens program – BOERNEHJEMS BESOEG!!

Smaa hoppende trasker vi ned af den mudrede grusvej, I et forsoeg paa at undgaa de store vandpytter. Uden om hoens og hunde og med udsigt over de flotteste groenne rismarker naermer vi os boernehjemmet som vi skal besoege den naeste times tid. Vi skal besoege boys section, et hus med ca. 40 drenge op til 18 aar.

Vi bliver moedt af en masse glade drenge – det skal nok blive godt det her.
Snakken gaar lystigt derudaf om alt fra skolegang til fremtidsdroemme.
“Danmark, det er da et kaempe stort land, er det ik?!” “I’m the drummer..!” “hehe, spiller DU fodbold I DANMARK, du er jo en PIGE!!” “Min droem er at komme I the british army” “hvordan er jeres nationalmelodi??” og synges maatte der saa:)

En time I selskab med en flok glade drenge, som bare syntes det er fedt at vi er der, gaar hurtigt. Vi lavede lege med dem, og de lavede lege med os – det kan man vist kalde for et udbytterigt besoeg for begge parter…

Som sidste kroelle paa halen har vi I dag kastet os ud I den aedle kunst, kunsten at spise uden bestik…. Jeg skal lige hilse og sige, at det langt fra er saa nemt som det ser ud. Det er nemt at foele sig en lille smule ucharmerende med ris haengende ned af hagen og fingerne fedtet godt og grundigt ind I karry, men hvad oevelse goer vel mester...

Line

No comments:

Post a Comment