Monday, August 23, 2010

Kvinder vi alle kan laere noget af!

Vejen bliver daarligere og daarligere, og til sidst bliver det en lille bumlet grussti med kaempe huller. Nu skal vi heldigvis ikke videre. Og da vi stiger ud af bilen bliver vi moedt af en flok kvinder der stille hilser os velkommen. Vi bliver guidet ind i et lille rum, hvor der er lagt puder hele vejen langs vaeggen. Vi bliver glaedeligt med bestemt ordret til at saette os paa puderne, da vi er gaester, og i hvert fald ikke skal sidde paa det bare gulv!
Vi praesentere os alle en og en, og lidt efter kommer samtalen igang. Da ingen af kvinderne har nogen saerlig udd., og derfor ikke snakker engelsk, har vi en far Action Aid til at hjaelpe os med at tolke.
Kvindegruppen blev dannet for ca. 6 aar siden, da det var her de foerste gang hoerte om kvindersrettigheder. Hoerte jeg lige rigtigt der?! Troede de at kvinder ingen rettigheder havde, indtil for 6 aar siden?! Det goer indtryk paa mig, og saetter virkelig den virkelighed men ellers kendte til i perspektiv. Kvinderne fortaeller hvordan de ingen jord ejer, og ikke arver jorden efter deres mand, hvis han skulle doe foer dem. (I Nepal er jordeje en vigtig ting, da dette er levevejen for de fleste. Og har de ingen jord har de svaert ved at faa en indkomst - isaer hvis de er uuddannet.) Dette er en af de ting kvinderne kaemper for blandt de ellers andre basale rettigheder: Retten til at vaelge sin egen mand, retten til at have kontrol over sit eget liv, etc.
Respekten for disse kvinder bliver stoerre og stoerre for hver gang de aabner munden, og til sidst sidder man med an foelelse af, at nu maa det have naaet toppen. Men nej! Deres maend er nemlig modstandere af at kvinderne moedes en gang om ugen - Hvilket ikke overrasker nogle - og derfor saetter de dem til at goere en masse ekstra pligter de SKAL have ordnet foer de maa forlade huset.
Efter kvinderne har fortalt om deres liv, sad vi alle med dem tanke at staerkere kvinder skal man lede meeeeget laenge efter!

En vildt inspirerende dag, hvor vi alle endte med foelsen af at vi var/er snot forkaelede og intet ved om hvordan det er at moede virkelig modgang i sit liv!

/Stine

No comments:

Post a Comment