Sunday, November 28, 2010

Boardingschool og staatrold

"Ma'am, may I drink water?" Det sporger 7 smaa forpustede nepalesiske born mig om, efter jeg har leget staatrold med dem i deres betonbelagte skolegaard. Solen bager og der er larm fra de aabne vinduer i klasselokalerne i bygningen ved siden af skolegaarden.
Signe og jeg har netop brugt 2x 40 minutter paa at undervise en 2. klasse paa en boarding school i engelsk og science.
Vi starter med at hive hele klassen udenfor, ud i luften og solen. Bornene skriger af begejstring bare ved tanken om, at de skal lave noget andet end den saedvanlige gentagelse efter laererinden, der saetning for saetning laeser hojt i deres science bog.
Vi starter med en navneleg, hvor bornene forsigtigt siger deres navn og yndlingsdyr og derefter hurtigt kaster bolden videre til en af deres klassekammerater. De er slet ikke vant til den her form for opmaerksomhed.
I science har de om mad og sundhed, Signe og jeg har forberedt en stafet. Vi har smaa kort med tegninger af sund og usund mad. Bornene skal saa lobe ned til to skilte og beslutte om maden er sund eller usund. Vi gennemgaar tegningerne og finder hurtigt ud af, at de forstaar det hele paa engelsk, men ikke er vant til at skulle taenke selv. Saa det er fedt at se, at de ligesaa langsomt begynder at taenke selv, da jeg prover at evaluere de to lektioner med dem til sidst. Vi laver vendespil i engelsk timen med de samme tegninger som vi brugte i stafetten og de elsker det. De raaber om Signes og min opmaerksomhed, naar de har fundet en tegning og et ord, der passer sammen.
Vi er paa besog paa en privat skole, hvor al undervisnigen foregaar paa engelsk og foraeldrene betaler penge for at have bornene i skolen. Der er stor forskel paa niveauet her og niveauet paa en kommune skole. Paa kommune skolen forstaar bornene daarligt nok engelsk, og jeg forestiller mig, at diciplinen ikke er ligesaa skrap, som her paa privat skolen. Jeg er meget imporneret over bornenes kunnen, men er samtidig lidt urolig for, hvordan de har laert det. Faar disse born tid til leg og til at vaere born, eller er det bare kaeft, trit og retning?? Jeg haaber paa det bedste for disse born, for de er virkelig nogle dejlige born.
- Nanna.

No comments:

Post a Comment