Thursday, November 11, 2010

I have rights!

"Everyone is entitled to all rights and freedoms set forth in this Declaration without distinction of anykind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status"

Saaden lyder det saa fint i den universielle menneskerettigheds deklaration, hvor alle har ret til menneskerettighederne. Race, kon, sprog, religion og status maa ikke spille en rolle for dine rettigheder. Vi har i dag haft undervisning i menneskerettigheder, og vi fik desvaerre nogle kedelige fakta paa plads. Den fine deklaration er ikke i overensstemmelse med virkeligheden. I mange asiatiske lande er de kastelose og enkerne nogen af de mest diskriminerede mennesker.

De kastelose har ikke samme muligheder, som Brahminerne i den hojeste kaste i kastesystemet. Enkerne bliver gemt vaek, naar deres maend dor, og kvinderne ses som urene halve mennesker.
Vi har set en film fra Indien, der hedder "Water". En ud af tre i trilogien om tabu fyldte emner, saa som enkernes plads i samfundet. Den lille 5-aarige Chuyia bliver enke, da hendes 35-aarige mand, som hun aldrig har modt, dor. Hun bliver klippet skaldet, frataget sine smukke armband, tvunget til at gaa i hvidt og anbragt i et hus for enker. Men vaerst af alt, faar hun frataget sin barndom. Hun bliver isoleret fra samfundet og ses som et halvt mennesker, selvom hun aldrig har naaet at leve helt.

De kastelose er fodt ind i deres kedelige kaste. Ud fra deres navn afslorer de hurtigt, hvilken kaste de kommer fra. Det er svaert for dem at bryde ud af deres kaste, da resten af samfundet ser ned paa dem og diskriminere dem. Officielt har de kastelose lov og ret til de samme ting i livet, som menneskene i hojkasten, men i den praktiserende hverdag er de slet ikke saa heldige.

Alle burde vaere oplyste nok til at kunne sige: "I have rights!"
- Nanna.

No comments:

Post a Comment