Tuesday, April 20, 2010

Kastesystem og kronisk mangel paa toiletpapir

Torsdag d. 15. April staar i kastesystemets navn. Efter at have vaeret vidner til umenneskelige forhold for Indiens kasteloese i filmen "Lesser humans" forrige aften, skal vi i dagens undervisning have sat begrebet lidt i perspektiv. Denne teoretiske del staar vores lokale guruer, Suddah og Umez for, hvorefter vi faar et levende billede i stolen, for hvem denne for os saa ufattelige skik er og har vaeret hverdag.

Gajadhar Sunar, initiativtager til Dalit Welfare Organisation i Nepal, beretter om sit liv, hvor diskriminationen har vaeret helt haandgribelig hverdag som det er det for saa urimeligt mange lavkaste- og kasteloese i Nepal. Sunar voksede op med den opfattelse, at det var helt naturligt og "godgiven" at han som barn skulle behandles anderledes end de andre i sin klasse, her skulle han f.eks. staa udenfor koekkenet i hjemkundskab, og kigge ind igennem et hul i muren, imens de andre elever modtog undervisning. Naar man som Sunar, er dalit, er man nemlig uroerlig for de oevre kaster, og man hverken sidder sammen eller spiser sammen, af frygt for at de oevre kaster skal blive forurenet af den kasteloeses naervaer.

Sunars historie er dog langt fra en haabloes beretning. Paa inspirerende vis, formaaede Sunar paa sin videregaaende uddannelse at organisere medstuderende, og tage de spaede skridt i retning af et opgoer med de traditionelle forestillinger om de fastlaaste kaster. Dalit Welfare Organization soeger at organisere og forbedre empowerment for de mange dalitter, der ikke er i besiddelse af redskaberne til at kraeve deres rettigheder eller til at skabe opmaerksomhed paa uretfaerdigheden paa egen haand.

Dagen som i dag er endnu et eksempel paa hvordan vi her paa platformen skridt for skridt kommer naermere en stoerre forstaaelse af de sociale problemer der eksisterer, ikke bare i Nepal, men for saa vidt generelt gaeldende i vores asiatiske fokuslande. Og paa trods af den omend sjaeldnere, men stadigt tilbagekommende foelelse vi efterhaanden har faaet identificeret som "Nid" citat Anders Lund Madsen : "Fornemmelsen indeni naar man spiser floedeskumskager, mens TV-Avisen viser et indslag fra Rwanda", kommer vi dag for dag laengere og laengere vaek fra turist-rollen og taettere og taettere paa dagen hvor vi med rygsaekken fyldt fra Global Platform skal ud til vores projekter, og forhaabentligt rent faktisk kan tage fat, og foele at vi goer en forskel i et endnu uvist omfang.

Kathmandu er hverdag, den kroniske loese tarm med tilhoerende mangel paa toiletpapir er hverdag, selv trafikken er overskuelig og til at arbejde med, de fleste af os har gudhjaelpemig, paamonteret cykelhjelm og hvad der ellers kan findes af beskyttelse, kastet sig med lukkede oejne ud i vanvidet paa jernhingst. Og det kan saa godt som anbefales! Med nerverne i orden, er det faktisk en realistisk mulighed, og alle lever endnu! Faktisk er det eneste der nu er uoverskueligt, tanken om, at den videre placering (der for alle er temmelig upraecis og fyldt med uvished) er noget der bliver virkelighed meget, meget snart, og at denne lille oase, Gokus koedgryder, og hinandens selskab bliver fortid.

Men gud hvor bliver det godt at komme afsted, og vi glaeder os!

- Anne

No comments:

Post a Comment