Wednesday, April 14, 2010

Kvindekamp, gade teater og rock stjerner

Den anden fredag i vores ophold på Global Platform Nepal er kommet og gået, og dagen har været fyldt med oplevelser.
Dagen startede, som alle de andre, med morgenmad og lektioner i klasse lokalet. Dagens emne: Familie strukturen og kvinders status i asien, med Sudha og Umesh.
Beskrivelserne af kvinders forhold, var bakket op af tal og historier fra det virkelige liv, og det må siges, at hvis nogen har brug for vores støtte, er det kvinderne i Nepal. Næsten ingen uddannelse, giftet væk allerede før deres første menstruation, de spiser altid sidst, mænd har flere friheder, og arbejdsfordelingen i hjemmet er fuldstændig forskruet, når manden kan side og dovne den hele dagen mens kvinden knokler sig selv i laser. For ikke at tale om deres forhold når det gælder skilsmisser, mishandling og det at blive en enke.
Som prikken over i'et, kan de risikere at blive sat ud i huler, når de har menstruation. HULER!!!

Efter denne øjenåbner, blev vi kørt ud til et Gurukul teater, hvor vi skulle spise frokost, få en intro til, hvad der gjorde denne type teater speciel, og derefter ud til en skole og se et egentligt stykke.
Gurukel teater kommer fra en gammel nepalesisk skik fra landsbyerne. Her er det upraktisk at tage ind til byen, for at se en dommer, når man kommer i uoverensstemmelser, så derfor begyndte man at samle hele landsbyen i et stort råd, hvorefter man diskuterede, indtil man var kommet frem til en løsning.
Denne ide er blevet modificeret, så den passer til teater, idet at truppen tager ud til landsbyer, eller distrikter, og fremviser stykker på en humoristisk måde, omhandlende problemer, som er gældende for det specifikke publikum. Det kan for eksempel være om pigers ret til en uddannelse.
Omkring slutningen af stykket, fryses scenen af en af skuespillerene, hvorefter publikum bliver spurgt til råds, for at finde en løsning til det problem, der nu er kommet op. Deres forslag bliver derefter implementeret af skuespillerene, som improviserer, eller den pågældende person der kom med forslaget, bliver trukket op og skal nu tage pladsen af en af aktørerne.

Vi kom herefter ud til skolen, og vidste egentligt ikke helt hvad vi skulle forvente. Vi var nok alle en smule nervøse, for hvordan vi ville blive modtaget, men det havde vi ikke behøvet.
Vi var knap kommet ind ad porten til skolegården før vi blev swampet af børn der ville snakke, rører, vises os omkring, eller bare være i nærheden af os. Ikke hvad vi på nogen måde havde forventet, og vi kan nok alle sige nu, at vi ved hvordan rock stjerner har det, når de er omgivet af deres fans!
Stykket, som vi så, omhandlede en pige der blev taget til byen, så hun kunne få sig en uddannelse. For at have et sted og bo, og tjene penge til at betale for skolegangen, lavede hendes far en aftale med en familie, om at hun arbejde for dem, så længe hun også kunne gå i skole. Familien satte hende til at lave alt husarbejdet, så hun ikke havde nogen fritid, og når hun endelig prøvede at studere, blev hun slået. Forslagene fra skolens elever var bla. at hun skulle arbejde hurtigere, få familiens dreng til at hjælpe med arbejdet, og kontakte faren og fortælle at hun ikke måtte gå i skole.

Aftenen sluttede af med en stille og rolig fest, som mest af alt bare var en hygge aften, hvor der blev drukket et par øl. Alt i alt en oplevelsesrig dag.

No comments:

Post a Comment